DNB lanserte appen «Spare» i 2017, hensikten var å gjøre sparing lettere og mer tilgjengelig for brukerene. Fokuset den gangen var at man enkelt kunne opprettet en vanlig sparekonto og sette seg konkrete sparemål.
Allerede i 2019 utvidet DNB appen med tilleggs funksjoner. De endret forretningsmodellen til «Spare» og kjøp/salg/sparing i fond og aksjer ble plutselig allemannseie.
Hva er fond/aksjefond?
Et fond er en kollektiv investering der mange sparere går sammen om å plassere pengene sine i verdipapirmarkedet.
Et aksjefond er fond hvor minimum 80 prosent av andelseiernes penger investeres i aksjemarkedet. Å spare i fond er en god måte å spare på, fordi det historisk sett gir bedre avkastning enn vanlig banksparing.
Aldri før har verden opplevd ett større børsfall og vekst under samme år som korona året 2020. Etter børs cracket i mars/april har nordmenn kastet seg over sparing og trenden for fond og aksjer har vekket nordmenns interesse.
I 2019 sparte vi i snitt 8% av vår inntekt og i 2020 sparte vi hele 18%. Dette til tross for at privatøkonomien til mange nordmenn ble rammet under korona krisen.
Ny trend – fond og aksjer
Korona krisen har gitt oss en mørk start på 2021, men sparing og investering i fond og aksjer fortsetter å vokse. I 2020 ble det en trend å spare penger, spesielt i fond og aksjer. All historie viser at det lønner seg å spare i fond og aksjer over tid. Til tross for dårlige tider som f.eks finanskrisen og korona året 2020.
Jeg tror umulig DNB i 2019 kunne forutse korona. Om det var flax eller god timing er ikke godt å si. DNB var raskt ute med å utvide plattformen «Spare» hvor du enkelt kan kjøpe, selge og spare i aksjer og fond.
Når du tar i bruk «Spare» appen, logger du deg inn via mobilen, det er også mulig og bruke PC/Mac. Det er viktig å merke seg at alle må logge seg inn via BankID. Uansett hvilken bank du har, kan du bruke denne appen og få full oversikt over hva du sparer i DNB og i andre banker.
Jeg har selv testet denne tjenesten og for meg var det rene Vipps funksjonen – bare i form av fond/aksje. Jeg hadde ingen erfaring med dette tidligere, men det var utrolig enkelt å komme i gang. Jeg er inne å sjekker nesten hver eneste dag. Selv om det ikke er så mye jeg har puttet inn. Er det utrolig moro å se at verdiene så langt har vokst mens jeg sover.
Skal du spare i mange år finnes det ikke en mer lønnsom spareform.
Silje Sandmæl – intervju med DNB
Du må ikke være millionær
Det er ikke slik at du må være rik eller ha masse penger for å gjøre dette. 100 kr er minstebeløpet du må putte inn for å komme i gang. Det er likevel viktig å presisere at det alltid innebærer en viss risiko og at det kun anbefales for de som har ett langtidsperspektiv på sparingen. Du kan ta ut pengene når som helst og pengene dine er ikke låst.
Flere unge sparer
Kvinner har historisk sett vært flinkere enn menn til å spare, men menn har vært flinkere til å plassere pengene i aksjer og fond. I en artikkel fra DNB, 22.10.20 skriver de at det har vært en kraftig økning av kvinner og unge som har kastet seg over «Spare bølgen». Småbarnsfamilier har i større grad flyttet sparepengene til barna fra sparekonto over i fond.
Økning og vekst
I 2020 rapporterer DNB om en kraftig vekst på nye fond kunder. Totalt hadde de 35.000 nye kunder, hvorav 14.000 av dem kom fra Spare appen. DNB opplever en bredere målgruppe av brukere i «Spare» med fokus på fond og aksjer.
Hvordan tjener DNB penger?
Kurtasje er det du betaler når du enten henter ut overskuddet/avkastningen din. Det er store variasjoner i prosentvis kurtasje. Det kommer også an på hvilke fond du har, så følg nøye med på dette når du skal velge fond.
Kjenner du at sparing vekker din interesse? La deg inspirere av dette klippet med SPARE fra DNB.
Nå håper jeg du har fått en noe bedre forståelse om hva Spare appen er, hvem det brukes av, hvordan og hvilken verdi dette gir kunden.
Alle ønsker å ta de beste og riktigste beslutningene når vi vurderer å kjøpe noe. Være seg produkter eller tjenester.
Transaksjonskostnader er de ressursene vi benytter oss av for å finne frem og til slutt velge de produktene eller tjenestene vi ønsker å kjøpe. I denne sammenheng er det både ett produkt og en tjeneste.
Kundens vei gjennom en beslutning og kjøpsprosess berører seks forskjellige transaksjonsfaser. Kunden trenger ikke nødvendigvis å møte på alle.
De seks kostnadsfasene jeg selv gikk igjennom når jeg skulle prøve Spare vil jeg dele med deg.
Skriv mer om hvordan DNB Spare treffer disse seks forskjellige transaksjonskostnadene.
Skriv også noe om nettverkseffekter og incereasing returs.
MERK: Verdien av en investering i fond går både opp og ned, du kan ha år med helt fantastisk avkastning, og år med skikkelig dårlig avkastning. Likevel, sparer du gjennom flere år er sannsynligheten for bedre avkastning enn på bankkonto svært høy. Du bør derfor ha ro til å sitte gjennom børsfall. Selger du etter et børsfall kan du tape på investeringen din. Vi anbefaler en sparehorisont på minst fem år. Historisk avkastning er ingen garanti for videre positiv utvikling, hvordan et fond utvikler seg i framtiden avhenger av både forvalters dyktighet, markedene, priser og andre forhold. – Ref DNB.no
- Kilder:
- Krokan, Arne. (2017. s. 68-79) (Kap 9) Nettverksøkonomi
- https://www.dnb.no/dnbnyheter/no/din-okonomi/hvorfor-i-all-verden-skal-vanlige-folk-spare-i-fond-
- https://dinside.dagbladet.no/okonomi/disse-appene-skal-gjore-det-lettere-a-spare/71199480
- https://play.google.com/store/apps/details?id=no.dnb.spare
- https://www.dnb.no/dnbnyheter/no/din-okonomi/sparing-med-spare
- https://www.dnb.no/sparing/fond?WT.mc_id=ppc-google_sparing-brand-fond&gclid=CjwKCAiA9bmABhBbEiwASb35V_Cp5NIj1oyuxoT4c-Homnf46Q6wfW3tzcx8VrB0bhz3jPRB5rhImRoCPHAQAvD_BwE
- https://www.dnb.no/privat/sparing-og-investering/aksjer/kurtasjekutt.html